- STAP 1: Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- STAP 2: 5 eetlepels olie verhitten, ui (gesnipperd) hierin lichtbruin fruiten; kipfilet toevoegen en gaarbakken. Julienne wortel en prei (in ringetjes gesneden) erbij doen en 2 minuten roerbakken.
- STAP 3: Bami Trafasie Speciaal (roerbakmix), pimentpoeder, Trassie Trafasie en tomatenpuree toevoegen en enkele minuten roerbakken.
- STAP 4: Mie toevoegen en, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten op laag vuur opbakken.
- STAP 5: De laatste 2 minuten selderij (gehakt) toevoegen. Geniet van je Bami!
TIP: Probeer ook deze Sandhia's gerechten: Sandhia's Bami en Kookvideo's
Serveertip: Lekker met Saoto als voorgerecht. Garneer met Zuurgoed Trafasie.
Variatietip: Varieer de kip met garnalen en de julienne wortel met taugé. Garneer eens met verse tomaat (in plakjes) en gekookte ei (in plakjes).
Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:
- Kookboek Sandhia's Recepten
- Bereidingstijd en dosering
- De bereidingstijd van deze recepten is gebaseerd op inductie of heteluchtoven; de bereidingstijd varieert echter per warmtebron en het vermogen ervan, raadpleeg de handleiding van jouw warmtebron voor de juiste bereidingstijd. De dosering dient te geschieden met afgestreken (medium) eetlepels, voorzover de dosering met eetlepels is aangegeven.
- Milde bereidingswijze
- Vegetarische bereidingswijze
- Meer over Bami
Vegetarische Bereidingswijze Faja Lobi: Raadpleeg Sandhia’s Vegetarisch Eten
Waar verkrijgbaar?
Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!
Laat je inspireren door easy to use Recepten, Producten & Kookvideo’s. Sla je favorieten op, bewaar ze, stel je boodschappenlijstje samen en maak je eigen persoonlijke kookboek!
Ontdek de voordelen
- Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
- Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
- Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
- Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Ontdek de voordelen
- Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
- Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
- Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
- Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Bami
Op zoek naar een recept voor lekkere bami? Wij vertellen je graag hoe je een heerlijk bami gerecht kunt maken. Maar wat is bami nu eigenlijk precies en waar komt het vandaan? Welke soorten bami zijn er allemaal en hoe serveer je het? Hieronder lees je alles over bami wat je áltijd al wilde weten.
Recept bami
Recepten voor bami zijn er genoeg te vinden. Toch zal er geen een hetzelfde zijn. Er zijn namelijk talloze variaties om lekkere bami klaar te maken. Bijna elke Surinaamse familie heeft wel zijn eigen familierecept voor een lekker bami gerecht. Graag delen we ons recept van snelle Sandhia’s bami, waarmee je binnen 15 minuten een lekkere bami op tafel zet.
Wat is bami?
Bami zijn een soort noedels, gemaakt van tarwe. De noedels hebben een lichtgele kleur en hebben veel weg van spaghetti. Er zijn ook varianten bami zonder tarwe, gemaakt van mihoen, op basis van rijstbloem. De meeste soorten mihoen zijn dan ook glutenvrij. Daarnaast bestaat er zogeheten eier(ba)mie, waarin ook ei verwerkt is. De slierten worden gemaakt door het deeg door een soort pastamachine met allemaal kleine gaatjes te halen.
Wanneer men in Nederland over ‘bami’ spreekt, wordt er vaak het gerecht ‘bami goreng’ bedoeld. Bami goreng is gebakken bami, met daaraan toegevoegd vlees, garnalen, groenten, ei en andere smaakmakers. In Suriname zijn er twee soorten bami: de Javaanse variant en de Chinese variant, ook wel tjauw min genoemd. De Javaanse bami is wat dikker, tjauw min zijn dunnere slierten.
Waar komt bami vandaan?
Bami komt van het woord bakmi en wordt ook wel eens geschreven als bahmi of bamie. De oorsprong van bami ligt in China. Het woord bami stamt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarin ‘ba’ (afkomstig van ‘bak’) (varkens)vlees betekent en ‘mie’ de benaming is voor tarwenoedels. Bami betekent dus letterlijk ‘tarwenoedels geschikt voor (varkens)vleesgerechten’.
Vanuit China werd bami meegenomen naar Zuidoost-Azië door Chinese immigranten. Met name in Indonesië werd bami al snel populair. Er ontstonden talloze bami recepten. Het werd er aangepast aan de lokale smaak en ook de gebakken bami – bami goreng – werd er bedacht. Met de komst van Javanen kwam ook bami mee naar Suriname. De bereiding ervan werd mede beïnvloed door andere bevolkingsgroepen zoals Hindoestanen, Creolen en Chinezen. Dat is zo mooi aan de Surinaamse keuken: doordat de bevolking een mengelmoes is, heeft dit ook veel impact gehad op de manier van koken. Gerechten zoals nasi goreng, soto ajam en bami goreng hebben stuk voor stuk een Surinaamse variant gekregen. Zo wordt de Surinaamse bami goreng bereid met weer andere kruiden en specerijen. Het is donkerder van kleur en heeft een heel eigen smaak, onder andere door het gebruik van trassi.
Ingrediënten bami
Bami is een heerlijk gerecht met vele variatiemogelijkheden. Maar welke ingrediënten zitten er nu eigenlijk in bami? Wanneer we het hier hebben over een bami gerecht, bedoelen we eigenlijk bami goreng. Het eerste ingrediënt van bami goreng is natuurlijk de bami zelf, oftewel de noedels. Zoals hierboven verteld kan dit zowel op tarwebasis zijn als op basis van rijstbloem (mihoen). Daarnaast wordt er bijna altijd gekozen voor een proteïne: van origine was dit in Chinese bami meestal varkensvlees, maar inmiddels zijn er ook talloze bami recepten met bijvoorbeeld kleine stukjes kip, rundvlees of garnalen.
Welke groente er door je bami gerecht gaan, is uiteraard ook per bami recept verschillend. Groentes die goed passen bij bami goreng zijn ui, prei, wortel, paksoi, taugé en kool. De groentes worden meestal in de dezelfde pan als de bami geroerbakt.
Misschien wel de belangrijkste ingrediënten van een lekker bami gerecht zijn de kruiden en specerijen. Dit zijn ten slotte de echte smaakmakers! Traditioneel wordt het vlees gemarineerd in sojasaus. In ons bami recept maken we gebruik van de vers bereide roerbakmix ‘Faja Lobi Bami Trafasie Speciaal’, een heerlijke mix van Surinaamse specerijen. Ook onze ‘Trassie Trafasie’, de gefermenteerde garnalenpasta, kan natuurlijk niet ontbreken in een lekker bami recept.
Andere bami gerechten
Behalve bami goreng zijn er nog veel meer lekkere bami gerechten. Een bekend bami gerecht is de bami soep. In de Chinese keuken wordt bami vaak geserveerd in soepen. Een bekend bami gerecht uit de Kantonese keuken is ‘Cha Siew Thong Mien’, een soep met noedels en zoet, geroosterd varkensvlees. Een bekende bami soep uit Singapore is ‘Hokkien Bihoen Mie’, een sterk ruikende soep gemaakt van garnalen, waarin zowel rijstvermicelli (bihoen) als tarwenoedels (mie) zijn verwerkt.
Behalve bami soepen zijn er nog talloze andere lekker bami gerechten. Bekijk hier Sandhia’s bami recepten.
Hoe wordt bami geserveerd?
In Nederland eten we bami vaak als hoofdgerecht, terwijl het van origine eigenlijk als bijgerecht bedoeld is. Serveer de bami dus gerust samen met een lekker vleesgerecht (bijvoorbeeld Losie Foroe) of bijgerechten zoals gebakken banaan, Surinaams zuurgoed, ei-sliertjes en Madame Jeanette. Als garnering kun je op de bami wat selderij strooien. Ook een gekookt ei of plakjes tomaat kunnen prima als garnering. Uiteraard kan ook Surinaamse sambal niet ontbreken. Vind je die te pittig? Kies dan voor een mildere variant.
Bami: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Bami kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje. Zorg wel dat de bami is afgekoeld voor je deze in de koelkast zet. In de vriezer is bami maximaal 3 maanden houdbaar. Haal de bami een dag voor gebruik uit de vriezer en zet het in de koelkast. Opwarmen gaat het beste door de bami in een koekenpan op laag vuur te bakken, terwijl je de bami blijft omscheppen.