- STAP 1: Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Eieren in 1 eetlepel olie grof roerbakken en afscheppen.
- STAP 2: 5 eetlepels olie verhitten, ui (gesnipperd) en knoflook (geperst) daarin lichtbruin fruiten. Kipfilet (in plakjes) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan gaarbakken. Wortel (in dunne reepjes) en bosui (schuin gesneden) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan in enkele minuten beetgaar bakken. Witte Bami Trafasie (roerbakmix) toevoegen en omscheppen.
- STAP 3: De bereide mie en de eieren toevoegen en, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken tot een mooie Chinese bami. De laatste minuut gegrilde kipfilet of ham (in reepjes) toevoegen en omscheppen.
TIP: Probeer ook deze Sandhia's gerechten: Sandhia's Bami en Kookvideo's.
Serveertip: Lekker met Saoto als voorgerecht. Garneer met Zuurgoed Trafasie en Gebakken Banaan.
Variatietip: Varieer de kip met ham of garnalen.
Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:
- Kookboek Sandhia's Recepten
- Bereidingstijd en dosering
- De bereidingstijd van deze recepten is gebaseerd op inductie of heteluchtoven; de bereidingstijd varieert echter per warmtebron en het vermogen ervan, raadpleeg de handleiding van jouw warmtebron voor de juiste bereidingstijd. De dosering dient te geschieden met afgestreken (medium) eetlepels, voorzover de dosering met eetlepels is aangegeven.
- Milde bereidingswijze
- Vegetarische bereidingswijze
Vegetarische Bereidingswijze Faja Lobi: Raadpleeg Sandhia’s Vegetarisch Eten
Waar verkrijgbaar?
Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!
Laat je inspireren door easy to use Recepten, Producten & Kookvideo’s. Sla je favorieten op, bewaar ze, stel je boodschappenlijstje samen en maak je eigen persoonlijke kookboek!
Ontdek de voordelen
- Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
- Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
- Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
- Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Ontdek de voordelen
- Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
- Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
- Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
- Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Chinese bami
Ben je benieuwd hoe je bami kunt maken zoals bij de Chinees? Graag laten wij je zien hoe je bami kunt maken. Ook vertellen we je iets meer over de geschiedenis van Chinese bami.
Recept bami goreng van de Chinees
Bami goreng is een populair gerecht. Veel mensen smullen ervan en halen regelmatig – vaak op zondag – eten af bij een restaurant. Het lukt echter maar weinig mensen om bami precies zo te maken zoals bij de Chinees. Er zijn op het internet genoeg recepten voor bami te vinden. In de meeste gevallen is dit echter een recept voor Indonesische bami of Surinaamse bami. Graag delen we op deze pagina ons recept van Chinese bami. Binnen een half uur heb je dit lekkere recept voor bami op tafel staan. Ideaal voor een drukke dag wanneer je snel wat makkelijks wil maken.
Wat is Chinese bami?
Wanneer men het in Nederland over ‘bami’ heeft, wordt er meestal het gerecht ‘bami goreng’ bedoeld. Bami goreng is gebakken bami, met diverse ingrediënten zoals vlees, garnalen, groenten, ei en oosterse kruiden. Maar wat is bami nu eigenlijk precies? Bami zijn een soort noedels, gemaakt van tarwe of rijstbloem. Deze laatste soort wordt meestal mihoen genoemd. Bami bestaat altijd uit sliertjes, net als spaghetti. Deze sliertjes kunnen verschillende diktes en vormen hebben, in elk land eet men weer een ander soort bami. Chinese bami is gebroken wit van kleur, plat en is zo’n halve centimeter dik. Hoewel het niet echt ‘Chinese bami’ heet, gebruiken er zoveel Chinese restaurants deze soort bami, dat het in de volksmond ‘Chinese bami’ is geworden.
Waar komt bami eigenlijk vandaan?
Hoewel veel mensen bij bami aan Indonesische of Surinaamse bami denken, ligt de oorsprong van bami toch wel in China. Het woord bami komt van het woord bakmi en stamt uit de Chinese Minnanyu-taal. In deze taal betekent ‘ba’ (afgeleid van ‘bak’) varkensvlees. ‘Mie’ is de benaming voor tarwenoedels. Bami betekent dus eigenlijk gewoon ‘tarwenoedels geschikt voor gerechten met varkensvlees’.
Vanuit China werd bami door Chinese migranten meegenomen naar Zuidoost-Azië, waaronder Indonesië. Daar werd bami al snel onderdeel van de Indonesische keuken en ontstonden er talloze varianten op de Chinese bami. In Indonesië werd ook de naam ‘bami goreng’ bedacht: gebakken bami. Hoewel Chinese bami bijna altijd wordt bereid met varkensvlees, werd en wordt dit in het grotendeels islamitische Indonesië meestal vervangen door kip of garnalen.
Maar hoe is bami nu eigenlijk in de Nederlandse eetcultuur beland? Al in het begin van de twintigste eeuw bestonden er Chinese restaurants in Nederland, toen Chinese migranten naar Nederland kwamen. Veel van die Chinezen werkten in Nederland in de scheepvaart en vestigden zich daarom vaak in Nederlandse havensteden. Toen het in 1929 slechter ging met de Nederlandse scheepvaart, raakten veel Chinezen in Nederland werkloos. Daarom besloten zij hun geld op een andere manier te gaan verdienen en werden er in deze periode talloze Chinese restaurants geopend.
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er veel Indische migranten naar Nederland, samen met een groep Indische Nederlanders met een Chinese achtergrond. Er ontstond een grotere behoefte aan Indisch eten in Nederland. Om meer klanten te trekken, besloten veel Chinese restaurants daarom Indische koks aan te nemen die Indische gerechten konden bereiden zoals gado-gado.
Door deze ontwikkelingen veranderden Chinese restaurants daarom steeds vaker in Chinees-Indische restaurants. Niet alleen stonden er Indische gerechten op de menukaart, ook werden de gerechten aangepast aan de Hollandse smaak. Zo werden ze minder pittig gemaakt en werden de porties groter. Door deze mengeling van Chinese, Indische en Nederlandse eetgewoonten zijn in Chinese restaurants vaak recepten te vinden die het resultaat zijn van het combineren van verschillende eetculturen.
Ingrediënten Chinese bami
Wanneer je zelf bami wil maken, dan heb je diverse ingrediënten nodig. In de eerste plaats natuurlijk de noedels zelf, in dit geval de brede, platte mie. Deze is vaak verkrijgbaar in de vorm van nestjes. Daarnaast gaan er door Chinese bami kleine stukjes ham of kipfilet. Deze kun je het best al in plakjes kopen. Welke groente er door je Chinese bami gerecht gaan, is uiteraard per recept verschillend. Groentes die goed passen bij bami goreng zijn ui, prei, bosui, wortel en paksoi. Daarnaast mag ook ei niet ontbreken.
De belangrijkste ingrediënten om zelf bami te maken, zijn natuurlijk de smaakmakers. Want hoe krijg je nu toch die typische smaak van Chinese bami? In ons recept voor bami goreng maken we gebruik van de vers bereide roerbakmix ‘Faja Lobi Witte Bami Trafasie’, een heerlijke mix van specerijen. Zo waan je je direct in een Chinees restaurant!
In ons recept lees je hoe je bami maakt zoals bij de Chinees. Het is niet moeilijk, in minder dan een half uur heb je echte Chinese bami op tafel staan. Let erop dat je de juiste soort bami gebruikt die stevig van structuur blijft en niet slap wordt tijdens het wokken. En nog een tip: maak meteen een flinke pan, dan kan de hele familie mee-eten of kun je er zelf de volgende dag ook nog van genieten!
Hoe wordt Chinese bami geserveerd?
Chinese bami kun je goed serveren samen met een lekker vleesgerecht zoals babi panggang, koe loy yuk, sieuw yok of tja sieuw. Ook een eiergerecht zoals foe young hai past goed bij Chinese bami. Als bijgerechten kun je denken aan atjar tjampoer of licht pittige komkommer. Ook pangsit of kroepoek zijn zeer geschikt, evenals een paar stokjes saté met pindasaus. Uiteraard kan ook sambal niet ontbreken. Zo bereid je je eigen, compleet verzorgde rijsttafel. Eet smakelijk!