- STAP 1: Eieren hard koken.
- STAP 2: Olie verhitten, ui, knoflook en peper lichtbruin fruiten.
- STAP 3: Kippenbouten (elk in 3 stukken verdeeld) of kippendijenfilet toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan, onder af en toe omscheppen, gaarbakken.
- STAP 4: Kruidenmix voor Roti (traditionele Hindoestaanse masala), kippenbouillon poeder en aardappelpartjes toevoegen en omscheppen.
- STAP 5: Water erover schenken en het vlees 25-30 minuten met deksel op pan, onder af en toe omscheppen, op matig vuur laten sudderen.
- STAP 6: De laatste 5 minuten de hardgekookte eieren (gepeld) toevoegen en omscheppen. Geniet van je Roti!
TIP: Probeer ook de volgende populaire gerechten: Sandhia's Roti Gerechten en Kookvideo's.
Serveertip: Serveren met Sandhia's Roti; garneer met Zuurgoed Trafasie.
Variatietip: Varier de kippenbouten met kipkluifjes of lamsvlees.
Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:
- Kookboek Sandhia's Recepten
- Bereidingstijd en dosering
- De bereidingstijd van deze recepten is gebaseerd op inductie of heteluchtoven; de bereidingstijd varieert echter per warmtebron en het vermogen ervan, raadpleeg de handleiding van jouw warmtebron voor de juiste bereidingstijd. De dosering dient te geschieden met afgestreken (medium) eetlepels, voorzover de dosering met eetlepels is aangegeven.
- Milde bereidingswijze
- Vegetarische bereidingswijze
- Meer over Roti
Vegetarische Bereidingswijze Faja Lobi: Raadpleeg Sandhia’s Vegetarisch Eten
Waar verkrijgbaar?
Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!
Laat je inspireren door easy to use Recepten, Producten & Kookvideo’s. Sla je favorieten op, bewaar ze, stel je boodschappenlijstje samen en maak je eigen persoonlijke kookboek!
Ontdek de voordelen
- Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
- Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
- Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
- Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Ontdek de voordelen
- Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
- Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
- Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
- Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Roti
Zelf roti maken? Met ons recept voor roti zet je een heerlijk Surinaams roti gerecht op tafel. Dit roti recept bevat kippenbouten, aardappelen en eieren, de authentieke manier om Surinaamse roti te eten. Graag vertellen we je iets meer over roti en haar geschiedenis. Daarna geven we je praktische tips om zelf roti te maken en kun je aan de slag… Njang swietie! Oftewel: eet smakelijk!
Roti
Een roti – ook wel chapati genoemd - is een ongerezen rond of ovaal platbrood dat zijn oorsprong heeft in India en omgeving. Al 7000 jaar voor Christus werd er in dat gebied roti gegeten. Het woord roti is afgeleid uit het Sanskriet, van het woord ‘rotikā’, dat 'brood' betekent. Het woord ‘chapat’ betekent 'plat' of 'klap', wat verwijst naar de traditionele bereidingswijze, waarbij dunne, ronde plakken tussen de handpalmen worden gemaakt.
Roti is vandaag de dag nog steeds een basisvoedingsmiddel dat veel gegeten wordt in India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Oost-Afrika en op de Caraïbische eilanden. Door immigranten uit die regio is roti inmiddels verspreid over heel de wereld. Met de emigratie van Hindoestanen uit India naar Suriname is ook de roti naar dit land meegekomen en kennen we roti in Nederland met name als een Surinaams gerecht. In Suriname wordt roti al lang niet meer alleen door Hindoestanen gegeten, maar is het geliefd onder alle bevolkingsgroepen. Het is misschien wel het meest iconische Surinaamse gerecht dat er is! Roti is een echte feestmaaltijd voor Surinamers: op bruiloften en andere feesten staat dit heerlijke gerecht altijd op het menu. In Nederland is het ook een populair afhaalgerecht geworden sinds in het midden van de jaren zeventig een grote groep Surinamers naar Nederland kwam.
Roti's worden gemaakt van attameel, een volkoren tarwemeel van een harde tarwesoort. Omdat het meel een hoog glutengehalte heeft kun je er met water en eventueel een beetje zout een mooi elastisch deeg van maken dat je dun uit kunt rollen. Roti’s worden gebakken op een platte of gebolde, verwarmde, ronde plaat, een tava genoemd en zijn meestal gevuld met gele spliterwten of aardappel. Door het gebruik van olie blijven de roti’s goed zacht, vergelijkbaar met pannenkoeken. De roti’s worden ook wel roti-vel, roti-plaat of roti-pannenkoek genoemd. Natuurlijk kun je roti’s ook kant-en-klaar kopen. In dit recept maken we gebruik van Faja Lobi Sandhia’s Roti.
Wanneer men in Nederland over roti spreekt, wordt vaak niet alleen het platbrood bedoeld, maar het volledige gerecht. Roti wordt vaak gegeten met een vulling van met masala gekruide kip, aardappelen en eieren. Ook wordt er vaak groente toegevoegd zoals kousenband, sperziebonen of bloemkool. Ons roti recept is dan ook een recept voor een volledig roti gerecht.
Recept roti
Roti kan zoals gezegd met allerlei verschillende vullingen worden gegeten. In de Surinaamse variant zijn dit vaak gemalen gele spliterwten (roti dalbharie), aardappelen (roti alubharie), kousenband (ook wel de aspergeboon genoemd), hardgekookte eieren, knoflook, ui en verschillende soorten vlees (vaak kip, eend of schaap). Deze gerechten worden meestal gekruid met masala, een mengsel van gemalen specerijen, wat lijkt op curry.
In ons recept voor roti maken we gebruik van Faja Lobi Roti Kip Masala, of Faja Lobi Kruidenmix voor Roti, een traditionele Hindoestaanse masala. Hiermee krijgt de roti zijn authentieke geur en smaak en kun je genieten van een heerlijk roti gerecht. Uiteraard kun je naar eigen smaak variëren met de ingrediënten, vervang de kippenbouten bijvoorbeeld eens door kipkluifjes of lamsvlees.
Zelf roti maken
Zelf roti maken is helemaal niet moeilijk. In ons recept leggen we je stap voor stap uit hoe je de roti bereidt en zo zet je binnen een half uur een heerlijk roti gerecht op tafel. Graag geven we je nog enkele praktische tips mee voor wanneer je besluit zelf roti te maken.
In ons roti recept maken we van de vulling één gerecht. Van origine worden de bijgerechten eigenlijk apart bereid. Dat kan natuurlijk ook, maar je bent dan iets langer bezig. Met ons eenvoudige roti recept kun je binnen 30 minuten zelf roti maken, en de smaak is er niet minder om!
Eet je vegetarisch? Uiteraard zijn er ook roti-varianten zonder vlees. Gebruik bijvoorbeeld stukjes tempé en marineer die in wat ketjap manis saus en sojasaus en bak deze kort aan.
Tot slot: in ons roti recept gaat ook een plakje Madame Jeanette peper. Mocht je niet van pittig houden, dan kun je de peper natuurlijk weglaten. Het roti gerecht wordt dan een stukje milder. Toch houdt hij dan nog steeds voldoende smaak, vanwege de masala die erin gaat.
Roti serveren
Is de roti klaar? Dan is het tijd om deze te serveren! Maar hoe doe je dat nou? Maak de roti-pannenkoeken warm en vouw deze twee keer dubbel, in vieren dus. Leg de roti opgevouwen op de rand van het bord en schep ernaast het mengsel van de kip, de aardappelen, het ei en de groente. Garneer het roti gerecht met Zuurgoed Trafasie en voeg eventueel wat sambal toe. Genieten maar!
Roti eten
Het is gebruikelijk de roti met de handen te eten, eigenlijk met één hand. Voor beginners is het aan te raden wel twee handen te gebruiken. Scheur telkens een stukje van de roti af om daarmee de vulling te pakken en op te eten. Als je de roti goed om de vulling heen klemt, blijven je handen redelijk schoon. Het is handig om wel een keukenrol klaar te zetten, óf een bakje met heet water met citroen erin om je vette handen schoon te maken. Zorg er ook voor dat je niet knoeit, de masala kan vervelende vlekken geven op je kleren die er lastig uit gaan.
Wanneer je zelf roti gaat maken is het leuk om mensen uit te nodigen, het is echt een gerecht wat je samen eet. En zeg nou zelf: samen geniet je vaak nog nèt even iets meer dan alleen! Eet smakelijk!