- STAP 1: Basmati rijst bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- STAP 2: 1 eetlepel zonnebloemolie verhitten, eieren toevoegen, enkele minuten roerbakken tot ze gaar zijn en daarna afscheppen.
- STAP 3: 5 eetlepels zonnebloemolie verhitten en ui daarin lichtbruin fruiten; kipfilet (in blokjes gesneden) toevoegen en gaarbakken. Doperwten, prei (in schijfjes gesneden) en maïskorrels toevoegen en 4 minuten roerbakken.
- STAP 4: Voeg toe Nasi Trafasie (roerbakmix), Trassie Trafasie en tomatenpuree, roerbak het 2 minuten. De gekookte Basmati rijst toevoegen en het geheel, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken; de laatste minuut de geroerbakte eieren toevoegen en omscheppen. Geniet van je Nasi!
TIP: Probeer ook deze populaire gerechten: Sandhia's Nasi en Kookvideo's.
Serveertip: Garneren met de selderij (gehakt); heerlijk met Zuurgoed Trafasie, Gebakken Banaan en Saté Trafasie.
Variatietip: Varieer de groenten met groenten naar eigen voorkeur.
Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:
- Kookboek Sandhia's Recepten
- Bereidingstijd en dosering
- De bereidingstijd van deze recepten is gebaseerd op inductie of heteluchtoven; de bereidingstijd varieert echter per warmtebron en het vermogen ervan, raadpleeg de handleiding van jouw warmtebron voor de juiste bereidingstijd. De dosering dient te geschieden met afgestreken (medium) eetlepels, voorzover de dosering met eetlepels is aangegeven.
- Milde bereidingswijze
- Vegetarische bereidingswijze
- Meer over Nasi
Vegetarische Bereidingswijze Faja Lobi: Raadpleeg Sandhia’s Vegetarisch Eten
Waar verkrijgbaar?
Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!
Laat je inspireren door easy to use Recepten, Producten & Kookvideo’s. Sla je favorieten op, bewaar ze, stel je boodschappenlijstje samen en maak je eigen persoonlijke kookboek!
Ontdek de voordelen
- Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
- Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
- Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
- Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Ontdek de voordelen
- Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
- Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
- Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
- Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Nasi
Zelf nasi maken? Met dit recept voor Surinaamse nasi zet je in een handomdraai een heerlijk nasi gerecht op tafel. En heb je bijvoorbeeld nog een restje witte rijst over van gisteren? Dan kun je dat perfect gebruiken voor je Surinaamse nasi. Hieronder lees je meer over nasi en hoe je zelf een heerlijke Surinaamse nasi maakt.
Nasi
Nasi betekent letterlijk ‘rijst’. In Nederland wordt de term ‘nasi’ vaak gebruikt om het gerecht ‘nasi goreng’ aan te duiden: ‘gebakken rijst’. Toch kan nasi op diverse manieren worden klaargemaakt.
Wanneer je op zoek bent naar een recept voor nasi, dan bedoel je dus vermoedelijk nasi goreng. Wij delen graag ons recept voor een snelle Surinaamse nasi goreng met je, ook wel ‘nasi trafasie’ genoemd. Maar eerst een stukje geschiedenis.
Geschiedenis van nasi
Waar nasi goreng precies vandaan komt, daarover verschillen de meningen. Volgens schrijfster Gloria Bley Miller die in 1996 het boek The Thousand Recipe Chinese Cook Book schreef, is nasi goreng van origine een Chinese uitvinding. Al zo’n 4000 jaar voor Christus zou ‘chao fan’, de Chinese naam voor dit gerecht, ontstaan zijn uit een gewoonte van de zuinige Chinezen. Zij bewaarden het eten dat over was voor de volgende dag zodat ze niks hoefden te verspillen. Ze bakten de koude rijst samen met de rest van het eten op en maakten er zo een nieuw gerecht van.
Anderen beweren dat nasi goreng uit Indonesië komt. Of de Indonesiërs het nu zelf hebben bedacht, óf over hebben genomen van de Chinezen toen zij rond de tiende eeuw naar Zuidoost-Azië kwamen om handel te drijven, het mag duidelijk zijn dat nasi goreng niet meer weg is te denken uit de wereldkeuken. In veel landen wordt nasi goreng gegeten als ontbijt, maar ook als tussendoortje, lunch, avondeten of zelfs midden in de nacht.
Toen tussen 1890 en 1939 een grote groep Javanen naar Suriname emigreerde, kwam ook de nasi goreng mee naar Suriname. De bereiding ervan werd aangepast naar de Surinaamse smaak en zo ontstond er al gauw een eigen, Surinaamse variant. Het belangrijkste onderscheid is het verschil in kleur: de Surinaamse nasi is een stuk donkerder en heeft een heel eigen smaak, onder andere door het gebruik van trassi.
Surinaamse nasi
Surinaamse nasi is op ontelbaar veel manieren te bereiden. Maar wat maakt een Surinaamse nasi nou eigenlijk een Surinaamse nasi? Allereerst: er is niet één manier om nasi te bereiden, er zijn talloze varianten en elke familie heeft vaak zijn eigen familierecept. Wel zijn er een aantal kenmerken te benoemen. Zo wordt Surinaamse nasi in de eerste plaats over het algemeen gemaakt met basmatirijst. Deze rijst, die oorspronkelijk uit India komt, heeft een lange, smalle, droge korrel. Deze rijst zorgt ervoor dat de nasi zijn eigen smaak en structuur verkrijgt.
Op de tweede plaats zijn het de kruiden en specerijen die Surinaamse nasi zijn eigen kleur, geur en smaak geven. In ons recept voor nasi maken we gebruik van Faja Lobi Nasi Trafasie, een vers bereide roerbakmix die de nasi een heerlijke smaak geeft. Daarnaast kan ook trassi niet ontbreken: een garnalenpasta gemaakt van gefermenteerde garnalen. Hoewel niet iedereen de geur kan waarderen, geeft trassi het gerecht wel een diepere, authentieke smaak.
Ben je van plan om zelf nasi te maken en op zoek naar een recept voor Surinaamse nasi, dan ben je hier aan het juiste adres.
Zelf nasi maken
Hoe maak je nasi? In ons recept staat het stap voor stap omschreven. Graag geven we je ook nog enkele praktische tips voor wanneer je zelf nasi gaat maken.
Allereerst: nasi is het lekkerst als je het van koude rijst maakt, het liefst de rijst van een dag eerder. Heb je dus genoeg tijd, probeer dan alvast de dag van tevoren de rijst te koken en laat deze afkoelen. Bewaar ‘m in de koelkast en schep ‘m de volgende dag koud door de andere ingrediënten in je pan.
Dan een andere tip: je kunt met nasi goreng eindeloos variëren. Vervang de genoemde groenten door groenten naar eigen voorkeur. Vervang de kip door rund- of varkensvlees of zeevruchten. Er zijn zelfs variaties met gedroogde vis, rawit of stinkbonen. Toch wordt de simpele versie het meest gegeten en is dit inmiddels wereldwijd een echte favoriet.
Surinaamse nasi serveren
Net als bami wordt nasi in Nederland vaak gegeten als hoofdgerecht, terwijl het in Azië meestal wordt geserveerd als bijgerecht. Je kunt de nasi dan ook prima combineren met een vleesgerecht zoals kipsaté of een groentegerecht zoals roergebakken snijbonen.
Besluit je de nasi toch als hoofdgerecht te serveren, kleed hem dan een beetje aan met wat bijgerechten. Surinaamse nasi kun je goed serveren met bijvoorbeeld kipsaté en zuur van komkommer. Ook de Faja Lobi Zuurgoed Trafasie past goed bij dit nasi gerecht. De nasi is ook lekker met gewokte spinazie en stukjes ei. Snij het gebakken ei in smalle reepjes die je vervolgens over de nasi strooit, samen met een beetje gehakte selderij. Vergeet ook de gebakken banaan niet!
Nasi bewaren
Nasi goreng kun je ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast. Gebruik hiervoor het liefst een luchtdicht afsluitbaar bakje. Zorg er daarbij wel voor dat de restjes snel afkoelen tot kamertemperatuur, en dat ze binnen twee uur na het bereiden in de koelkast worden gezet. Luchtdicht verpakte nasi kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren bij een temperatuur van -18°C of lager.