Sandhia's Bara (zachte en luchtige peulvruchtensnack)

Home Recepten
Sandhia's Bara (zachte en luchtige peulvruchtensnack)
Afbeelding van Sandhia's Bara (zachte en luchtige peulvruchtensnack)

Bereidingswijze

  • STAP 1: Alle ingrediënten in een schaal doen, het water daaraan toevoegen en kneden tot een zachte en luchtige deeg; dek de schaal met folie strak af en laat het deeg 2 uur rijzen (voor een beter resultaat het deeg een nacht van tevoren klaarzetten en laten rijzen).
  • STAP 2: Van het deeg, met lichtelijk vochtige handen, balletjes vormen ter grootte van een groot ei en ze daarna plat drukken (doorsnee circa 10 cm, maar mag ook groter of kleiner, in welk geval de grootte van de balletjes aangepast moet worden); vervolgens met de vinger een gat in het midden ervan maken.
  • STAP 3: Ruim olie verhitten en de bara's daarin aan weerszijden enkele minuten op matig vuur goudbruin bakken, afscheppen en uitlekken op een servet.

TIP: Probeer ook deze Sandhia's gerechten: Sandhia's Hapjes en Kookvideo's.

Serveertip: Serveren met Faja Lobi Sambals & Chutney naar voorkeur.

Variatietip: Probeer ook eens Gevulde Bara. Varieer de Gele Erwten Besan met Oerdie Besan en de tajerblad met andijvie. Ook lekker met homemade vers gemalen oerdie of gele erwten.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

check

Vegetarische Bereidingswijze Faja Lobi: Raadpleeg Sandhia’s Vegetarisch Eten

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Rania a 6 augustus 2021
5/5
Mijn favo su recept blijft Spaghetti met allerlei kip recepten van jullie en heerlijke bara ongevuld of gevuld, net waar ik zin in heb. Al deze recepten via jullie en uitstekend! 😋
Daisy 17 september 2018
5/5
Vanavond lekker Bara maken met jullie recept!! Ik heb het kookboek nu circa 3 maanden, 20 recepten verder en alles gelukt, post eind deze week mijn bara foto op de Faja Facebook!!
Anoniem 9 maart 2023
5/5
Ketjap Kip Roti heerlijke combinatie met die zachte vellen van jullie 😘
Sterre 5 januari 2022
5/5
Gaan vanavond de empanadas trafasie maken zin in gisteren vispastei trafasie weer, wat een zachte smaakvolle structuur
Rodney 21 november 2024
5/5
De beste nasi recepten komen van deze website 😋
M.F. Ver 19 november 2024
5/5
Alles heerlie van dit merk ❤️💥
Corina 18 november 2024
5/5
Gek op de roll-up rotichoti smash en de noodles 😋
Melissa 15 november 2024
5/5
Helemaal gek op Faja! ❤️
RR 14 november 2024
5/5
Snelle Surinaamse Bami die je met de instant noodles maakt oeff ⭐⭐⭐⭐⭐
Roz 13 november 2024
5/5
Snelle Homemade Noodles: ⭐⭐⭐⭐⭐. Mijn favoriete faja lobi product is nu de instant noodles geworden! Heeft trassie trafasie van de troon gestoten haha
Rilana 12 november 2024
5/5
zo intens gek op jullie merk 😋🤗🤗
Ilse Reijmers 11 november 2024
5/5
Shanghai Noodles en Noodles Tonight! mijn absolute favoriete noodles recepten!! Al zeker 5 dozen met de familie op in 3 weken. LOVE IT ❤️ Vanavond staat de roti masala traybake op het me nu, inmiddels onze vaste prikkie van ons prakkie op de maandag 😋 ...
Romay 8 november 2024
5/5
Shanghai Noodles gisteren gemaakt wow restaurant niveau! ⭐⭐⭐⭐⭐ Noodles bij highway gekocht mooie aanbieding
Knoopie 5 november 2024
5/5
Goeiemorgen! Top merkie. Maken al enkele maanden lekkere dingen. Snel jullie platbrood en noodles uitproberen, las er veel positiefs over op social 😎
Tushi m. 4 november 2024
5/5
Te gek de instant noodles met een grandioze smaak die gaat mee in mijn standaard lunch 😊
Simone 1 november 2024
5/5
Oh ja hoooorrr! Gisteren gekocht, intens lekker. Veel beter als andere noodles. Zachter, dieper van smaak, lekker geurend. Dit word mijn nieuwe favoriet. De winkel krijgt volgende week weer nieuwe voorraad, heb 10 dozen gereserveerd voor het hele gezin hihi ...
Nalinie 31 oktober 2024
5/5
Gisteren de Faja Lobi Chicken Trafasie (instant noodles) in mijn favoriete toko gekocht. Direct teruggegaan en de laatste 5 dozen ingeslagen hahaha, mijn nieuwe craving!!!! Wat mega lekker e n leuk de kookvideo's maak er vooral meer van toppers ❤️😋😎 ...
Tisha 30 oktober 2024
5/5
Heerlijkheid met Faja Lobi
Nadien 29 oktober 2024
5/5
Platbrood Trafasie geproefd, zo zacht, zo smeuig, intens lekker met masala kip (roti kip masala 60gr) 😍❤️
Jor 28 oktober 2024
5/5
Zo dan jullie chicken trafasie noodles zijn om te smuuuuuullennnn! Wat een geweldige toevoeging, en super leuk de recepten, maak er echt een volwaardige maaltijd van 😍❤️
Konan 24 oktober 2024
5/5
10 sterren! Instant noodles chicken smaken geweldig. Beste ooit 😋😋😋😋😋
Roos 23 oktober 2024
5/5
De Chicken Trafasie (instant noodles) mogen proeven. Wat een uitvinding! Wat een innovatie! Mega fan! Laat maar snel overal opnemen. 😋❤️ Kan niet wachten op jullie nieuwe Platbrood Tr afasie. ...
Fomald 22 oktober 2024
5/5
Echt 10 dikke sterren.
Roshni 21 oktober 2024
5/5
Verkrijgbaar bij onze AH XL! Kan alle kanten op met 1 potje. Magisch 🏆
George 17 oktober 2024
5/5
Instand noodles Chicken Trafasie de beste!!!!!!!!!!!
Rowena 16 oktober 2024
5/5
Geslaagde avond met bami trafasie moksie speciaal en trassie trafasie ❤️❤️❤️
Roland 14 oktober 2024
5/5
Top website gewoon! Heb gestemd op jullie beste website en beste product nominering.
Ol 9 oktober 2024
5/5
Instant noodles van Faja Lobi?!!!!! WAUW! Jullie blijven ons verassen ❤️
Robert 8 oktober 2024
5/5
Nooit gedacht dat ik vega zo lekker zou vinden. Probeer deze eens uit: Bruine Bonen met vega gehaktballetjes
Miranda Okie 7 oktober 2024
5/5
Wanneer je Surinaamse roots hebt, maar diegene die het je konden leren, er niet meer zijn. Faja Lobi brengt de geuren terug in mijn huis die mij doen terugdenken naar vroeger. Een recensie w aardig! Ps. kookboek Sandhia's Recepten ook een knaller van een boek. ...

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Bara

Ben je op zoek naar een recept om zelf Surinaamse bara’s te maken? Op deze pagina delen we ons recept van de enige echte Sandhia’s bara. Een echte klassieker uit de Surinaamse keuken!

Surinaamse bara

Een bara is een hartige Hindoestaans-Surinaamse snack, die ook in Nederland steeds vaker wordt gegeten. Een bara lijkt qua uiterlijk op een donut, maar heeft qua structuur meer weg van een hartige oliebol. Bara’s zijn gemaakt van gekruid deeg dat wordt gefrituurd. De basis van de bara is urdi meel, ook wel geschreven als oerdi meel. Dit is meel gemaakt van mungbonen. Dit maakt dat we de bara ook wel een peulvruchtensnack noemen.

De oorsprong van de bara ligt in India. De Indiase variant heet vada. Deze wordt ook wel eens met aardappelmeel of gemalen kikkererwten gemaakt. Hindoestaanse immigranten brachten de snack mee naar Suriname, waar het recept enigszins werd aangepast en de snack de naam bara kreeg.

Ingrediënten bara

Wanneer je zelf bara gaat maken, is het natuurlijk handig om te weten welke ingrediënten je allemaal nodig hebt. Zoals hierboven al vermeld is de basis van de bara urdi-meel, meel gemaakt van mungbonen (volledige naam: urdi besan). Verderop op deze pagina lees je meer over de mungboon. Er zijn verschillende soorten urdi verkrijgbaar: zwart en groen. Zorg ervoor dat je voor dit bara recept de zwarte urdi gebruikt. De groene urdi is te zacht en heeft een andere smaak. Gebruik gespleten urdi, die niet volledig gemalen is. Je kunt ook gele erwtenmeel gebruiken, dit is vergelijkbaar.

Een ander belangrijk ingrediënt zijn tajerbladeren, ook wel Surinaamse spinazie genoemd. Als alternatief kan ook normale (verse) spinazie gebruikt worden.

Wanneer je bara’s gaat maken, kunnen natuurlijk de kruiden niet ontbreken. Kruiden die door het deeg gaan zijn komijn, knoflook, kurkuma en chilipeper (of de pittige Madame Jeanette pepers). Tot slot gebruiken we in dit recept voor bara’s de Faja Lobi Roti Kip Massala, wat je bara’s die typische Surinaamse smaak geeft.

Mungboon

De mungboon is een kruidachtige, eenjarige plant met stengels van 15 tot 90 cm lang. De vruchten zijn groene, grijze of bruine peulen, die zaden bevatten met een witte, ovale of streepvormige navel met een smalle, zwarte rand. De mungboon komt oorspronkelijk uit India. Vandaag de dag wordt de mungboon vooral in subtropisch of tropisch Azië, Oost-Afrika en in de Caraïben verbouwd tot op hoogtes van 2000 meter. De kiemen van de mungboon zijn in Nederland beter bekend, dit is namelijk taugé. Taugé ontstaat door de zaden in water te weken en in het donker te laten ontkiemen. Het heeft een kruidige, nootachtige smaak en bevat veel vitamine C.

De jonge peulen en zaden van de mungboon worden gekookt als groente of verwerkt in soepen. In India wordt er onder andere dahl en gekruid platbrood van gemaakt. In Indonesië eet men de mungboon als een soort pap met kokosmelk en palmsuiker. In de Chinees-Indische keuken wordt taugé gebruikt als groente en verwerkt in salades.

Zelf bara maken

Zelf bara’s maken is helemaal niet zo moeilijk. Natuurlijk zijn er ook genoeg Surinaamse eethuizen en rotishops door het land waar je ze kunt kopen, maar zelf maken is ook erg leuk. En mocht je het lastig vinden om zelf het deeg te laten rijzen, dan is er zelfs kant-en-klare baramix te koop. Hierin zit de urdi, bloem en gist al verwerkt.

In ons recept voor Surinaamse bara maken we het deeg wel helemaal zelf. Daarom delen we graag enkele praktische tips om rekening mee te houden bij het maken van bara’s.

Allereerst: het bereiden van het deeg komt nogal nauw. Het deeg moet namelijk zacht zijn en samenhangend. Een tikje plakkerig is niet erg, maar wanneer je er bijvoorbeeld te veel water bij doet, wordt het deeg te plakkerig en niet meer werkbaar.

Een tweede uitdaging is het vormen van de bara’s. Zorg ervoor dat je handen vochtig zijn. Pak met je ene hand een bolletje deeg en leg deze op de binnenkant van je andere hand. Duw de bol een beetje plat en maak dan met je vinger een mooi gat in het midden, zodat het een beetje lijkt op een platte donut. Daarna is het de kunst om de bara zo in de olie te laten glijden dat het gat openblijft. Oefening baart kunst!

Daarnaast kan het handig zijn om de bara's met twee personen te bakken. De één kan dan de bara's maken en steeds achter elkaar in de wok laten glijden, terwijl de ander ze omdraait en weer uit de wok haalt. Gebruik voor het bakken overigens geen frituurvet! De bara’s krijgen dan een andere smaak en een vreemde witte laag.

Bara’s bewaren en serveren

Surinaamse bara's kunnen een dag buiten de koeling blijven. Daarna zijn ze enkele dagen houdbaar in de koelkast. Wanneer je ze langer dan een paar dagen wil bewaren, vries de bara’s dan in.

Een bara is natuurlijk het allerlekkerst wanneer je deze versgebakken serveert. Mocht je de bara toch op een later moment willen opwarmen, dan kun je dat het beste in de oven doen. De smaak blijft zo beter behouden dan wanneer je de magnetron gebruikt. Verwarm de oven voor en warm de bevroren bara's in een schaal ongeveer 5 tot 7 minuten op. Druk de bara even in om te voelen of hij goed warm is geworden.

Een Surinaamse bara wordt meestal geserveerd met mango-, aardappel- of tomatenchutney. Houd je van pittig? Dan past ook een chutney van Madame Jeanette pepers met bijvoorbeeld tomaat erg goed bij een Surinaamse bara. Anderen vinden een zoete chilisaus er erg lekker bij. Hoewel je een bara eigenlijk gewoon zo hoort te eten, wordt hij tegenwoordig ook nog wel eens opengesneden en gevuld met bijvoorbeeld kip, kousenband of bakkeljauw.

Tot slot nog handig om te weten voor wanneer je op de lijn wil letten: in 100 gram bara zitten 230 kilocalorieën. Daarnaast bevat 100 gram bara 8,7 gram vet waarvan 0,87 gram verzadigd. Het is dus niet een heel gezonde snack, maar wél erg lekker. Eet smakelijk!

Sandhia's Bara (zachte en luchtige peulvruchtensnack)
  • STAP 1: Alle ingrediënten in een schaal doen, het water daaraan toevoegen en kneden tot een zachte en luchtige deeg; dek de schaal met folie strak af en laat het deeg 2 uur rijzen (voor een beter resultaat het deeg een nacht van tevoren klaarzetten en laten rijzen). 
  • STAP 2: Van het deeg, met lichtelijk vochtige handen, balletjes vormen ter grootte van een groot ei en ze daarna plat drukken (doorsnee circa 10 cm, maar mag ook groter of kleiner, in welk geval de grootte van de balletjes aangepast moet worden); vervolgens met de vinger een gat in het midden ervan maken. 
  • STAP 3: Ruim olie verhitten en de bara's daarin aan weerszijden enkele minuten op matig vuur goudbruin bakken, afscheppen en uitlekken op een servet. 
Ingrediënten
- 650 gr zelfrijzend bakmeel - 200 gr gele erwten of oerdie besan (gemalen gele split erwten of oerdie) - 2 el Faja Lobi Roti Kip Masala (traditionele Hindoestaanse masala) - 4 grote teentjes knoflook - 4 tl komijn (gemalen en geroosterd) - 2 tl boter - 2 tl kwark (magere) - 4½ tl zout - 1 el zonnebloemolie - 250 gr tajerblad of spinazie (fijn gesneden) - 450-500 ml water - Gebruik één van volgende homemade sambals & chutney of varieer daarmee: - 1. Faja Lobi Mango Chutney Trafasie of - 2. Faja Lobi Nasi-Bami Sambal of - 3. Faja Lobi Roti Sambal Trafasie of  - 4. Faja Lobi Madam Jeanete Piccalilly
FAJA LOBI Chicken Trafasie
FAJA LOBI Platbrood Trafasie 250 gr
In meer dan 2500 winkels te koop!
Ga naar mijn laatste sessie