- 1. Voorbereiding:
- STAP 1: Eieren hard koken.
- STAP 2: De kip in ruim water gaarkoken, afscheppen en daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken; afscheppen, afkoelen en in stukjes pluizen.
- STAP 3: Rijstvermicelli met een schaar in stukjes knippen; handvol ervan in de overgebleven hete olie enkele seconden bakken tot het uitzet en afscheppen. Herhaal dit met de rest van de rijstvermicelli.
- 2. Saoto:
- STAP 4: Breng het water in een grote pan aan de kook; voeg hieraan toe 360 ml Faja Lobi Saoto Trafasie (soepmix), 340 ml kippenbouillon met kippenvlees, gebakken uitjes, selderij (gehakt), pimentkorrels, laos en kentjoer, omroeren en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken; tussentijds omroeren.
TIP: Probeer ook deze gerechten: Sandhia's Saoto Soep en Kookvideo's.
Serveertip: Saoto per persoon in een soepkom als volgt serveren; zet in de kom een ei en naar wens gepluisde kip, gebakken rijstvermicelli, taugé, gebakken uitjes, en mini friet (naturel), giet Saoto erover. Voeg naar smaak Sandhia's rode peper sambal toe.
Variatietip: Serveer ook eens met rijst of andere bijgerechten naar eigen voorkeur.
Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:
- Kookboek Sandhia's Recepten
- Bereidingstijd en dosering
- De bereidingstijd van deze recepten is gebaseerd op inductie of heteluchtoven; de bereidingstijd varieert echter per warmtebron en het vermogen ervan, raadpleeg de handleiding van jouw warmtebron voor de juiste bereidingstijd. De dosering dient te geschieden met afgestreken (medium) eetlepels, voorzover de dosering met eetlepels is aangegeven.
- Milde bereidingswijze
- Vegetarische bereidingswijze
- Meer over Saoto Trafasie
Vegetarische Bereidingswijze Faja Lobi: Raadpleeg Sandhia’s Vegetarisch Eten
Waar verkrijgbaar?
Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!
Laat je inspireren door easy to use Recepten, Producten & Kookvideo’s. Sla je favorieten op, bewaar ze, stel je boodschappenlijstje samen en maak je eigen persoonlijke kookboek!
Ontdek de voordelen
- Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
- Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
- Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
- Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Ontdek de voordelen
- Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
- Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
- Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
- Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Saoto soep
Op zoek naar een recept voor saoto soep? Graag delen wij ons recept voor saoto, de populaire Surinaamse kippensoep. Ook steeds meer niet-Surinamers ontdekken saoto soep en vinden ‘m heerlijk! En dus wordt het tijd om zelf eens saoto soep te maken…
Saoto soep
Saoto soep is een Surinaamse, heldere kippensoep. De kippenbouillon giet je over een goed gevuld bord of kom met diverse ingrediënten, waardoor het een echte maaltijdsoep is.
Net als vele andere Surinaamse gerechten komt saoto soep van origine uit de Javaanse keuken. Javanen die rond 1890 naar Suriname kwamen om er te werken namen de soep mee. De Surinamers gaven er uiteraard hun eigen twist aan.
Ingrediënten saoto soep
Het hoofdonderdeel van saoto soep is de bouillon. Deze wordt getrokken van kip en in de mix zitten verse ingrediënten. Wat er als vulling wordt gebruikt, is voor iedereen anders, maar vaak zitten er witte rijst, gepluisde kip, taugé, aardappelchips, gebakken uitjes, soe-oen, selderie en een gekookt eitje in.
Recept saoto soep
Er zijn talloze recepten te vinden voor saoto soep. Zoals bij elk gerecht geldt ook hier: er is niet één manier om saoto te maken, iedereen heeft zijn eigen variant of familierecept. Ons recept voor saoto soep vind je op deze pagina. Saoto soep maken is niet moeilijk, we leggen het graag stap voor stap aan je uit. Ook delen we graag nog wat praktische tips met je die van pas kunnen komen wanneer je zelf saoto soep gaat maken.
Saoto soep maken
Ga je zelf saoto soep maken, dan raden we je in de eerste plaats aan om – als je daar tijd voor hebt – de bouillon een dag van tevoren te maken. De soep krijgt dan een nog betere, diepere smaak. Op de dag van eten hoef je de bouillon dan alleen nog maar even op te warmen.
Er zijn meer stappen die je de dag van tevoren alvast kunt doen, bijvoorbeeld de eieren koken. De eieren moeten hardgekookt zijn, dus kook ze ongeveer 10 minuten. Als ze zijn afgekoeld bewaar je ze in de koelkast.
Het pluizen van de kip kan op verschillende manieren worden gedaan. De kip krijgt de meeste smaak wanneer je hem eerst in ruim water gaarkookt. Je kunt de kip ook in de bouillon meekoken, de smaak van de bouillon trekt dan in de kip. Doe dan een beetje olie in een koekenpan en bak de gepluisde kip even aan. Leg de kip vervolgens op een bord en laat hem goed afkoelen. Dan kun je de kip pluizen in smalle reepjes. Een handige manier om dit te doen is door 2 vorken te gebruiken. Houd met één vork de kip vast en gebruik de andere vork om de kip in stukjes te trekken. Op die manier trek je als het ware de kip uit elkaar.
In ons recept voor saoto soep zit geen rijst. Vind je het wel lekker om rijst toe te voegen en er dus een echte, stevige maaltijdsoep van te maken, begin dan met een schep rijst in je soepkom en schep hier de soep overheen.
Saoto soep serveren
Saoto soep kun je het best serveren in een kom op een diep bord. Begin met het opscheppen van de verschillende ingrediënten: een schep witte rijst, een beetje gepluisde kip, taugé, frietchips rijstvermicelli of glasvermicelli (ook wel soe-oen genoemd), gebakken uitjes en selderij. Leg ook een ei in je bord of kom, dit kan in zijn geheel of door de helft of in plakjes gesneden. Schep vervolgens de bouillon erover. Dit kun je eventueel met een zeef doen, zodat je de kruiden niet in je bord of kom krijgt. Voeg naar smaak sambal toe.
Je kunt de borden van tevoren zelf opmaken, maar het kan ook leuk zijn om alle ingrediënten in kommetjes te doen en op tafel te zetten, zodat iedereen zijn eigen saoto soep kan samenstellen. Zeker wanneer je met veel mensen eet, is dit een erg gezellige manier van samen eten.
Saoto soep kun je als voorgerecht serveren, gevolgd door andere lekkere Surinaamse gerechten, maar ook als lunch of hoofdgerecht, zeker wanneer je de saoto met rijst eet. Ook wordt saoto soep vaak op Surinaamse feesten, zoals verjaardagen geserveerd. Er wordt dan een enorme pan gemaakt, zodat iedereen kan meegenieten.
Saoto soep bewaren
Saoto soep kun je goed bewaren. Zet de bouillon zodra deze goed is afgekoeld in de koelkast. Dit kan met pan en al, afgedekt met vershoudfolie, maar je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. Saoto soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar. Je kunt de bouillon ook invriezen, de soep is dan zo’n 3 maanden houdbaar.
Doe de losse ingrediënten in aparte, afgedekte bakjes en plaats deze in de koelkast. De gefrituurde uitjes en aardappelfrietjes hoeven niet in de koelkast bewaard te worden. Bewaar deze in luchtdichte zakjes of bakjes. Ook de gepluisde kip en de taugé kunnen goed worden ingevroren. Voor gekookte eieren is dit echter niet aan te raden.
Tot slot nog goed nieuws: saoto soep is niet alleen heel erg lekker, het is ook een gezonde maaltijd. In 100 gram saoto soep zitten 70 kilocalorieën. Daarnaast bevat 100 gram saoto soep 5,24 gram eiwit en 3,64 gram vet waarvan 1,01 gram verzadigd vet is. Het hangt er uiteraard wel vanaf hoe je de soep eet, wanneer je bijvoorbeeld rijst toevoegt dan zullen het iets meer calorieën zijn. Toch blijft het nog steeds een heerlijke, verantwoorde maaltijd. Eet smakelijk!