Over de Surinaamse keuken

Home Over de Surinaamse keuken
Culinair genieten met onze easy-to-use Recepten, Producten & Kookvideo's
600.000 fans worden hiermee dagelijk culinair verrast. Volg je ons ook?
x
Of probeer onze AI Receptentool
Bestel ons nieuwste bestseller kookboek deel 6!

De Surinaamse bevolking.

Nederland en Suriname hebben een relatie van meer dan 300 jaar; mede om deze reden hebben de afgelopen jaren grote aantallen mensen uit Suriname zich in Nederland gevestigd. Hierbij heeft men de authentieke keuken behouden.

De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de Surinaamse bevolking afkomstig is uit een groot aantal landen; de Surinaamse keuken is daardoor een harmonieuze combinatie van een groot aantal internationale keukens o.a. Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees (China), Hollands, Joods, Portugees, Indiaans; dit heeft mede een bijdrage geleverd aan de vorming van de succesvolle multiculturele samenleving in Suriname, waarin verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar wonen en leven.

Ontstaan van de Surinaamse keuken.

Het bovenstaande heeft ervoor gezorgd dat de keuken van Swietie Sranang, het geliefde Suriname, tongstrelende gerechten heeft voortgebracht nl. een smeltkroes van de beste gerechten uit de hele wereld. Met z'n talloze bevolkingsgroepen is Suriname al eeuwenlang een multiculturele samenleving met even zovele gerechten; door de vreedzame multiculturele Surinaamse samenleving, zijn de verschillende bevolkingsgroepen elkaars gerechten en ingrediënten gaan gebruiken en beïnvloeden waaruit weer nieuwe Surinaamse gerechten zijn ontwikkeld o.a. Roti, Kip Masala, Pom, Saoto, Snesie Foroe, Moksie Metie; uit deze vermenging van vele culturen met het Surinaamse, is de unieke Surinaamse keuken ontstaan met een eigen onderscheidend Surinaams karakter.

Culinaire kunsten van de Surinaamse huisvrouw.

De Surinaamse huisvrouw is in de dosering van de verschillende ingrediënten een ware kunstenaar; zij bereid haar gerechten nl. op het gevoel, omdat ze alles in haar hoofd heeft zitten. Deze kunst wordt vervolgens van moeder op dochter overgedragen. Dit veroorzaakt een groot probleem voor de jonge Surinamer in Nederland, die ook wil genieten van al het heerlijks uit Suriname, maar ook Nederlandse landgenoten, onder wie de Surinaamse keuken steeds populairder wordt, raken zonder adequate hulp al gauw het spoor bijster. Daarnaast wordt voor de bereiding van authentieke Surinaamse gerechten gebruik gemaakt van een groot aantal kruiden, specerijen en andere ingrediënten, waardoor de bereiding van deze gerechten ook voor de doorsnee Surinamers en Nederlanders erg ingewikkeld en tijdrovend is.

Faja Lobi.

Bovenstaande problemen zijn opgelost door de ontwikkeling door de familie Laigsingh van hoogwaardige Surinaamse basis producten, volgens de culinaire kunsten van de Surinaamse huisvrouw, en het Surinaams Kookboek Sandhia's Recepten Deel 5 met easy to use recepten; deze basis producten worden gemaakt van de originele en authentieke Surinaamse recepten met een uitgebalanceerde samenstelling van verse kruiden, specerijen en andere ingrediënten, waarmee thans iedereen heerlijke en vaak ingewikkelde Surinaamse gerechten, snel en gemakkelijk kan bereiden. Deze producten zijn verkrijgbaar onder het merk Faja Lobi.

Waar staat FAJA LOBI voor?

Faja Lobi is een mooie zonnige Surinaamse bloem, die zuivere liefde en plezier symboliseert. De naam van deze bloem brengt heel toepasselijk de Surinaamse passie voor lekker eten naar voren. Niet voor niets geldt voor de Surinamer voor wat betreft lekker eten de uitdrukking: ALS DE MAAG VOL IS, IS HET HART GELUKKIG.

Belangrijke wetenswaardigheden:

  1. In Suriname eet men informeel; de warme maaltijd hoeft nl. niet persé om exact 6 uur te worden gebruikt. Men eet wanneer men iets lust of wanneer men honger heeft. Wel gebruikt men tenminste 2 keer per dag een warme maaltijd nl. tijdens de lunch en tijdens het diner. Voor de rest van de dag gebruikt men allerlei hapjes tussendoor; deze trend, in Nederland ook wel aangeduid met de term "grazing", is thans ook in Nederland te bespeuren.
  2. In Suriname hecht men niet veel aan termen als voorgerechten, nagerechten enz. Lekker eten en genieten en lekkere smaak staan centraal. Gerechten en lekkernijen, die onder de noemer voorgerechten en nagerechten vallen, eet men derhalve veelal als hapje tussendoor.
  3. Het hoofdbestanddeel van Surinaamse gerechten bestaat uit rijst of roti.
  4. Pikante Surinaamse gerechten worden gecombineerd met o.a.: satésaus, zuurgoed, gebakken banaan. Deze bijgerechten zorgen voor de juiste finishing touch.
  5. Vlees en vis worden altijd extra doorbakken; rauw, halfrauw of rosé vis en/of vlees zijn absoluut taboe.
  6. De Madam Jeanette peper is de lievelingspeper vanwege de milde smaak en de lekkere geur.
  7. Afproeven tijdens het koken moet absoluut hygiënisch plaatsvinden.
  8. Er wordt altijd extra gekookt voor eventuele onverwachte gasten; Surinamers zijn nl. zeer gastvrij.

SWADISH KHANA! NJANG SWIETIE! SLAMAT MAKAN! EET SMAKELIJK! KOME DUSHI!

Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
FAJA LOBI Chicken Trafasie
FAJA LOBI Platbrood Trafasie 250 gr
In meer dan 2500 winkels te koop!
Ga naar mijn laatste sessie