Welke verschillende soorten Bami, Mie, Noodles, Spaghetti, Ramen en Mihoen zijn er?
Bami, mie, noodles, spaghetti, ramen en mihoen zijn in allerlei soorten verkrijgbaar. Maar wist je dat er een overkoepelend kenmerk is? De oorsprong van alles begint bij deeg dat nog niet gerezen is. Zowel bij bami, mie, noodles, spaghetti, ramen en mihoen is er sprake van lange deegslierten, die op uiteenlopende manieren te bereiden zijn. De deegslierten verschillen qua vorm en dikte, maar ook qua smaak net als in de bereidingswijze. De grote variatie aan soorten is voor ons natuurlijk inspiratie om er fantastische recepten voor te bedenken. Maak hier kennis met de verschillende soorten en ontdek meerdere recepten om vervolgens je eigen favoriet te kiezen.
- Tarwe bami
- Eierbami
- Udon noedels
- Hiyamugi noedels
- Mie nestjes
- Glasmie
- Tarwe noodles
- Glutenvrije noodles
- Sobanoodles
- Rijstnoedels
- Tarwe spaghetti
- Durum tarwe spaghetti
- Eierspaghetti
- Glutenvrije spaghetti van maïsmeel
- Volkoren spaghetti
- Spaghetti van speltmeel
- Ramen
- Mihoen
Tarwe bami
Bami verwijst, vrij vertaald, naar noedels van tarwe voor vleesgerechten. De originele bami bestaat uit tarwemeel gecombineerd met zout en water. Bami is in Nederland, hoewel het van oorsprong voortkomt uit China, in de volksmond een gerecht. Het is natuurlijk geen gerecht op zich, maar een basis om een gerecht mee te maken. Bijvoorbeeld bami goreng met een gebakken ei en ham, maar er zijn veel meer variaties mogelijk, zoals Surinaamse bami met boontjes en kip.
Eierbami
Bami kenmerkt zich door deegslierten en de meest bekende soort, zijn de opgerolde slierten die eruitzien als kleine vogelnestjes. Tarwe vormt de basis voor de originele bami, maar het is ook mogelijk om er een andere variant mee te maken, zoals eierbami. Het verschil is dat er bij de eiervariant een ei aan het tarwemeel is toegevoegd. De kleur van de bami ziet er door de toevoeging van een ei geler uit.
Udon noedels
Er is ook een onderscheid in miesoorten met betrekking tot de dikte van bami. Er is bami met brede deegslierten en fijne bami verkrijgbaar. De dikke en ronde deegslierten staan ook wel bekend als udon noedels. Dit zijn Japanse noedels die uit dezelfde ingrediënten bestaan als originele bami. Je ziet dat de termen al door elkaar beginnen te lopen, want bami is eigenlijk ook aan te duiden als mie of als noedels met allerlei variaties in dikte en vorm. De udon noedels zijn daar een treffend voorbeeld van en herkenbaar aan de opvallend ronde vorm.
Hiyamugi noedels
Hiyamugi noedels zijn gemaakt van dezelfde ingrediënten als udon noedels, maar zijn veel dunner. Water, zout en tarwebloem maken deel uit van de bestanddelen en er is sprake van een witte kleur. De hiyamugy noedels door het dunne karakter perfect om onder meer in soep en kruidige bouillons te gebruiken.
Mie nestjes
Mie is verkrijgbaar in nestjes en voor allerlei soorten recepten te gebruiken. Bijvoorbeeld onder meer om bami mee te maken, maar ook om te gebruiken voor het maken van Sandhia’s bami soep. Het uiterlijk van mie lijkt in uitgerolde versie nog het meest op spaghetti en de ingrediënten bestaan uit tarwemeel en water.
Glasmie
Er zijn verschillende varianten voor mie, waarbij de samenstelling van ingrediënten net even ander is. Een voorbeeld daarvan is glasmie dat, in plaats van met tarwemeel, gemaakt wordt van meel van mungboon. Het is echter ook mogelijk om cassave of zoete aardappel te gebruiken om glasmie van te maken. Wil je een lekker gerecht maken met mie? Bekijk dan het recept voor Chinese mie met seafood en geroosterde kip. Overigens staat glasmie ook wel bekend als glasnoedels en glasvermicelli.
Tarwe noodles
Noodles ofwel noedels zijn bijzonder veelzijdig, want deze lange deegslierten zijn op verschillende manieren te bereiden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om noodles te wokken, maar ook te frituren of te koken. Originele noodles bestaan net als bami en mie uit tarwedeeg met zout en water, maar er zijn veel meer varianten van verkrijgbaar.
Glutenvrije noodles
Volg je een glutenvrij dieet dan is het mogelijk om toch noedels te eten in de variant van glutenvrije noodles. Er is dan geen sprake van tarwemeel als ingrediënt, maar van andere soorten glutenvrije meel.
Sobanoodles
Sobanoodles worden gemaakt van een ander soort meel dan tarwemeel. Het hoofdbestanddeel van deze noodles bestaat uit boekweitmeel en dat is ideaal als je een glutenallergie hebt. De kleur doet denken aan die van volkorenpasta en de smaak doet nootachtig aan. Sobanoodles zijn populair om in soepen te verwerken, maar ook ideaal om toe te voegen aan salades.
Rijstnoedels
Rijstnoedels is een ander soort dan tarwenoedels en wordt gemaakt van een combinatie van rijstmeel en water. De slierten lijken op de vorm van tagliatelle en zijn enigszins doorschijnend. De breedte van rijstnoedels verschilt. Dit biedt natuurlijk de mogelijkheid om volop te variëren met noedels, zoals voor het gerecht Masoesa Woknoedels met Drumsticks.
Tarwe spaghetti
Spaghetti lijkt hier met alle soorten een beetje een vreemde eend in de bijt, maar niets is minder waar. Ook spaghetti bestaat uit lange deegslierten, maar de bekendheid van deze pastasoort komt vooral voort uit de Italiaanse keuken. Noedels is een overkoepelende naam, maar dit geldt eveneens voor pasta. Spaghetti vertoont overeenkomst met noedels, want ook deze deegslierten hebben tarwemeel als bestanddeel.
Durum tarwe spaghetti
Het soort tarwe verschilt per spaghetti, want voor het maken van orignele spaghetti valt de keuze vaak op een harde tarwesoort, namelijk durum tarwe. Bij deze spaghetti is er sprake van het verwijderen van de vliesjes van de graankorrels. Daarom is de kleur van durum tarwe pasta ook wit.
Eierspaghetti
Net als bij bami geldt dat het ook mogelijk is om ei aan het deeg toe te voegen, zodat er sprake is van spaghetti als eierpasta. In onze traditionele familiekeuken gebruiken wij spaghetti op allerlei verschillende manieren. Bijvoorbeeld om er Sandhia’s Spaghetti van te maken en te gebruiken voor het maken van deze Surinaamse Spaghetti met garnalen, kousenband en zuurgoed.
Glutenvrije spaghetti van maïsmeel
Wist je dat er ook glutenvrije spaghetti bestaat, gemaakt van 100% maïsmeel? Maïsmeel ontstaat door het fijnmalen van gedroogde maïskorrels. De kleur van deze glutenvrije spaghetti is geelachtig en het heeft een zoete en volle smaak. Het voordeel is dat mensen met een glutenallergie voor deze variant kunnen kiezen bij het maken van spaghettigerechten.
Volkoren spaghetti
Volkoren spaghetti is een variant van tarwe spaghetti, waarbij het verschil zit in de wijze waarop de graankorrel is verwerkt. Bij volkoren spaghetti is er sprake van het vermalen en gebruiken van de volledige korrel. Volkoren spaghetti is gezonder vanwege de aanwezigheid van meer mineralen, vezels en vitaminen.
Spaghetti van speltmeel
Spelt spaghetti van speltmeel is weer een ander soort spaghetti en wordt gemaakt van een speltgraansoort. De officiële naam voor deze graansoort om spelt spaghetti mee te maken, is triticum spelta en stamt af van het tarwegeslacht.
Ramen
Ramen is de naam van de bekende Japanse noedelsoep en wordt vaak gebruikt om dit gerecht mee aan te duiden. Ramen zijn wat dat betreft te zien als Japanse soepnoedels die gemaakt worden van tarwebloem en water. Er is dus een overeenkomst met bami, maar er is toch ook een verschil. Er is namelijk bij ramen sprake van een extra ingrediënt in de vorm van kansui ofwel alkaliwater. Dit heeft tot effect dat het deeg elastische eigenschappen krijgt en meer geel van kleur wordt. Door het elastische karakter is het mogelijk om er als het ware draden van te maken door deze uit het deeg te trekken.
De manier van produceren is ook anders bij ramen, want in plaats van het deeg te walsen of te snijden wordt ramen getrokken. Maak je ramen zelf dan hoef je de slierten maar twee minuten in droog water te koken. Bij kant-en-klare gedroogde ramen verleng je de kooktijd met drie minuten. Je kan bijvoorbeeld met noedels het recept Saoto met paksoi en woknoedel maken en daarbij ramen noedels gebruiken.
Mihoen
Mihoen is een aparte soort tussen de al genoemden soorten en vertoont overeenkomst met rijstnoedels, want hiervoor is rijstbloem eveneens het hoofdbestanddeel. Mihoen valt ook op door de dunne slierten en bovendien is het een lichte soort in vergelijking met andere noedelsoorten. Het is onder meer ideaal om deze dunne rijstbloemslierten te gebruiken voor het maken van lekkere wokgerechten of loempia’s. Dit recept met mihoen is een echte aanrader om op tafel te zetten.
Auteur - Sandhia’s Recepten Wij zijn Jay & Sandhia en verrassen je graag met Award Winning Recepten & Producten uit onze gepassioneerde familiekeuken. De gerechten zijn thuis één voor één door ons op authenticiteit ontwikkeld, uitgetest en beoordeeld, en daarna door onze 600.000 fans goedgekeurd. Lees hier ons verhaal, een familiegeschiedenis van 40 jaar. Alle recepten altijd bij de hand hebben? Bestel hier Sandhia’s Recepten Deel 6: beoordeeld met 10 sterren en 800+ reviews.