Alles over roti en roti recepten
Roti ofwel platbrood of rotiplaat vormt voor vele Surinaamse gerechten een ideale basis. Surinaamse roti kenmerkt zich door een basisrecept, maar met de vele variaties zijn er even zoveel Surinaamse roti recepten te maken. Roti is als gerecht met verschillende ingrediënten op enorm veel manieren klaar te maken, zodat je steeds wat anders proeft. Ontdek hier alles over roti en probeer meteen een van de aanbevolen roti recepten uit. Bijvoorbeeld de enige echte, maar vooral authentieke en originele Sandhia’s Surinaamse Roti of deze Snelle Kip Masala met roti.
Roti uit Suriname
De bodem voor alle roti recepten uit onze gepassioneerde familiekeuken ligt in India en Suriname. Dat is het land, waar de Surinaamse roti vandaan komt met meel als hoofdingrediënt. De originele roti uit Suriname eet je samen met aardappelen, kousenband, kip en hardgekookt ei. De smaakmaker die roti gerechten zo speciaal maakt, is masala. De masala kruiden gebruik je onder meer om Roti Kip Masala met Surinaamse roti te maken net als voor deze speciale variant: Roti Samosa Trafasie. Er zijn kant-en-klare rotikruiden beschikbaar, zoals de kruidenmix Faja Lobi Roti Kip Masala. Je hoeft dan niet zelf alle kruiden en specerijen afzonderlijk te kopen, want deze zitten allemaal in een potje. De samenstelling van de rotikruiden in het potje is tot stand gekomen op basis van een authentiek Hindoestaans recept.
Roti maken
Je hoeft roti als platbrood niet zelf te maken, want deze zijn van Faja Lobi, zoals Sandhia’s Roti bij de supermarkt en in toko’s te koop is. Dat scheelt weer. Wij bedoelen met roti maken dan ook het bereiden van de originele Surinaamse roti als recept. Kook alvast maar een paar eieren hard, want die zijn lekker om erbij te eten. De overige ingrediënten, zoals aardappels, kip en kousenband maak je apart van elkaar klaar. Maak voor het gemak ook gebruik van Faja Lobi Roti Masala Speciaal of Faja Lobi Roti Masala. Deze woksaus is vers bereid en ideaal om allerlei verschillende Surinaamse roti gerechten mee te maken.
Zelf rotiplaten maken?
Wil je de rotiplaten liever helemaal zelf maken? Dat kan natuurlijk op en er zijn verschillende rotiplaat recepten voor beschikbaar. Een simpele manier om zelf rotiplaten te maken, is door zelfrijzend bakmeel (250 gram) te gebruiken en te mixen met drie eetlepels arachideolie en twee theelepels gemalen komijn. Wil je er meer smaak aan geven, dan voeg je een teentje knoflook toe.
Laat het geheel even rijzen en vorm vervolgens bolletjes van het rotideeg, die je daarna plat drukt en uitrolt met een deegroller. Verhit vervolgens de koekenpan en voeg een beetje olie toe om de rotipannenkoek in een paar minuten gaar te bakken. Keer de rotiplaat halverwege en bestrijk het oppervlak met een beetje olie. Je kan in plaats van de voorgenoemde ingrediënten ook rotiplaten maken met zelfrijzend bakmeel, water, zout en olie. De rotiplaat krijgt dan een meer neutrale smaak.
Rotiplaat varianten
Er zijn verschillende soorten roti door ons ontwikkeld. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om Surinaamse Roti met geroosterde kruiden te gebruiken. Deze variant noemen wij Paratha Trafasie, waarmee je dit roti recept maakt en zo is er ook RotiChoti, waarmee allerlei leuke roti gerechten met een twist zijn te maken.
Roti recepten met een twist
Er zijn allerlei roti recepten die afgeleid zijn van de originele Surinaamse roti, maar ook recepten met een speciale twist. Het is bijvoorbeeld heel lekker om RotiChoti Bites te maken of om Roti Puntjes met Kip Malasa te serveren. Deze roti gerechten zijn onder meer ideaal om als borrelhapje op tafel te zetten. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van roti gerechten met een twist, zoals RotiLunchette Kebab en Pizza Roti.
- Roti Lunchetta Kebab
- Roti Omeletta
- Pizza Roti
- Roti met zalm en mango
- Roti Grilled Sate
- RotiChoti Crispy Bowl
Roti (plaat) verwarmen
De beste manier om roti te verwarmen, is door de rotiplaten uit de verpakking te halen en deze per stuk in een voorverwarmde koekenpan neer te leggen. Het is de bedoeling om de rotiplaat dertig seconden aan beide zijden te verwarmen. Neem er een beetje olie bij en strijk elke kant gedurende het opwarmen er mee in.
FAQ Roti
Wat betekent roti?
Roti betekent brood en gelet op de vorm platbrood. Er zijn verschillende benamingen die ervoor gebruikt wordt, zoals rotiplaten, rotipannenkoeken of rotivellen.
Wat is Surinaamse roti?
Er zijn aan Surinaamse roti verschillende betekenissen toe te kennen, zoals Surinaamse rotiplaten of het Surinaamse roti gerecht. Dit is een populair gerecht dat bestaat uit rotiplaten, masalakruiden of masala woksaus, aardappelen, kip, kousenband en hardgekookte eieren.
Wat is RotiChoti?
RotiChoti is een traditionele roti uit de keuken van Faja Lobi die zich kenmerkt door de luchtige en zachte structuur.
Hoelang kan je roti bewaren?
Rotiplaten zijn na opening van de verpakking het beste direct te gebruiken. Het is overigens mogelijk om roti in te vriezen of om diepvries roti te kopen. In het laatste geval ontdooi je de roti die afstemt op het aantal personen. Heb je roti als gerecht gemaakt dan zijn de ingrediënten enkele dagen in de koelkast houdbaar.
Hoe vind ik nog meer roti recepten?
Via het menu ‘Recepten’ en het invullen van ‘roti’ vind je alle roti recepten die uit onze gepassioneerde familiekeuken komen. Het aantal roti recepten met roti of rotichoti in allerlei varianten loopt al op richting de 100. Er is dus genoeg keuze om iedere week of zelfs vaker een verassend roti recept te maken. Surinaamse roti is uiteraard een van de specialiteiten uit onze Surinaamse keuken en wij ontwikkelen steeds nieuwe roti recepten.
Auteur - Sandhia’s Recepten Wij zijn Jay & Sandhia en verrassen je graag met Award Winning Recepten & Producten uit onze gepassioneerde familiekeuken. De gerechten zijn thuis één voor één door ons op authenticiteit ontwikkeld, uitgetest en beoordeeld, en daarna door onze 600.000 fans goedgekeurd. Lees hier ons verhaal, een familiegeschiedenis van 40 jaar. Alle recepten altijd bij de hand hebben? Bestel hier Sandhia’s Recepten Deel 6: beoordeeld met 10 sterren en 800+ reviews.