Alles over bami en bami recepten
Bami. Iedereen kent dit gerecht, maar de letterlijke vertaling heeft een hele andere betekenis. Het is een samenstelling van twee woorden uit de Chinese taal, namelijk ‘ba’ staat voor vlees en ‘mi’ staat voor de noedels waarmee iedereen in Nederland bami maakt. Van oorsprong is bami een gerecht dat je maakt met tarwenoedels in combinatie met vlees. In Nederland is bami goreng een bekend gerecht, waarbij ‘goreng’ net als bij nasi goreng voor ‘gebakken’ staat. Je kent dit populaire gerecht vast wel van de Chinese restaurants met een plakje ham en een gebakken eitje erop. Ook in de Surinaamse keuken is bami populair en wel met een keur aan bami recepten, zoals onze Snelle Sandhia’s Bami swietieeeeee mang. Dit bami gerecht behoort tot de originele Surinaamse specials.
Bami goreng
Bami goreng is heel bekend en onderscheidt zich door het bami recept met een beperkt aantal ingrediënten. Naast de mie of noedels vul je het gerecht naar keuze met vlees, kip of garnalen. Alle soorten vlees zijn perfect om met bami goreng te combineren net als dat je naar keuze allerlei groenten toevoegt. Bij een bami recept voor bami goreng passen groentes als prei, wortel en uit er perfect bij. Daarnaast kan je ook kool, paksoi of bijvoorbeeld taugé toevoegen. Maak deze Chinese bami maar eens en proef de smaak van bami goreng, zoals in een Chinees restaurant. Het belangrijkste bij bami recepten zijn de kruiden en specerijen die je gebruikt. De meeste mensen kiezen voor het gemak en maken de recepten met een bamikruiden, maar het is ook mogelijk zelf kruiden te kopen en te mengen om een mix te maken.
Bami recepten
Bami recepten zijn er in overvloed en je hebt bovendien zelf altijd de keuze om met de ingrediënten te variëren. Wij hebben vanuit onze authentieke en gepassioneerde familiekeuken de lekkerste bami recepten met tropisch tintje ontwikkeld. Dit met Surinaamse bami als basis en in allerlei varianten, van Surinaame bami met ovenkip tot bami met een gehaktbal en van bami met gegrilde zalm tot bami met Javaanse saté. Wil je bami een keer op een andere manier proeven? Maak dan eens Ketjap Bami Speciaal met heerlijke garnalen. Overigens is de bereidingswijze van Surinaamse bami heel simpel.
Surinaamse bami
Surinaamse bami is een variant op het traditionele gerecht en onderscheidt zich door de diepe en volle smaak. Net als bij de traditionele bami maken wij voor onze eigen unieke bami recepten gebruik van een speciale kruidenmix. Wij maken het jou daarbij graag gemakkelijk, want het geheim zit verborgen in een vers bereide roerbakmix: Faja Lobi Bami Trafasie. Je hebt nog een speciaal ingrediënt nodig om deze bijzondere bami als Surinaams gerecht te maken, namelijk Faja Lobi Trassie Trafasie. Het is een klein potje met gefermenteerde garnalenpasta, maar voor de smaak van Surinaamse bami van grote waarde.
Bami op Surinaamse wijze bereiden
Wil je een bami recept maken en deze op Surinaamse wijze bereiden? Je hoeft maar een keer Surinaamse bami te hebben gemaakt om het nooit meer te vergeten. De stappen voor het basis bami recept zijn heel simpel. Kijk maar eens naar dit basisrecept voor bami uit onze Surinaamse keuken:
- Mie bereiden volgens verpakking
- Olie verhitten in pan en gesnipperde uitjes fruiten tot deze lichtbruin zijn om daarna stukjes kipfilet toe te voegen en gaar te bakken. Daarna voeg je de juliennewortel en in ringen gesneden prei toe om deze twee minuten te roerbakken.
- Nu voeg je Faja Lobi Bami Trafasie Speciaal als vers bereide roerbakmix toe net als de Trassie Trafasie en een beetje tomatenpuree.
- Mie toevoegen en opbakken gedurende vijf minuten op laag vuur en daarna nog even twee minuten de gehakte selderij toevoegen.
Bami in de soep
De trend van bami in de soep is inmiddels vanuit vele kanten overgewaaid naar Nederland. Bami in de soep zie je wat dat betreft in allerlei varianten en onder allerlei benamingen terug. Deze trend hebben wij al veel eerder ontdekt en daarom is ons recept van Sandhia’s bami soep als saoto ook zo beproefd.
FAQ bami
Wat betekent bami?
Dit is een samenstelling van Chinese woorden, namelijk van ba/bak en mi en betekent vlees en mie.
Wat betekent bami goreng?
Bami goreng staat voor gebakken bami ofwel de mie voeg je toe aan andere gebakken ingrediënten, zoals kip en groente om het geheel op te bakken.
Wat is Surinaamse bami?
Surinaamse bami is onderscheidend door het gebruik van spaghetti bepaalde kruiden, zoals garnalenpasta (Faja Lobi Trassie Trafasie) en de vers bereide roerbakmix Bami Trafasie. Overigens is Surinaamse bami ook met spaghetti te maken net als met verschillende soorten mie, zoals met eiermie en variaties als mihoen.
Hoelang kan je bami bewaren?
Bami is een gemakkelijk gerecht om in een grote hoeveelheid klaar te maken. Het is enkele dagen in de koelkast houdbaar, maar het is ook mogelijk om porties bami een paar maanden in de vriezer te bewaren.
Hoe vind ik nog meer bami recepten?
Bami recepten zijn gemakkelijk te vinden via het zoekveld dat je onder ‘Recepten’ vindt. Vul maar eens ‘bami’ in en je ziet alle bami recepten onder elkaar staan.
Auteur - Sandhia’s Recepten Wij zijn Jay & Sandhia en verrassen je graag met Award Winning Recepten & Producten uit onze gepassioneerde familiekeuken. De gerechten zijn thuis één voor één door ons op authenticiteit ontwikkeld, uitgetest en beoordeeld, en daarna door onze 600.000 fans goedgekeurd. Lees hier ons verhaal, een familiegeschiedenis van 40 jaar. Alle recepten altijd bij de hand hebben? Bestel hier Sandhia’s Recepten Deel 6: beoordeeld met 10 sterren en 800+ reviews.