De verschillende oliesoorten in de keuken op een rijtje
Zonnebloemolie is een belangrijk ingrediënt voor de bereiding van de gerechten van Faja Lobi. Dit is niet voor niets, want het gebruik van zonnebloemolie is voor onze recepten altijd overgedragen van moeder op dochter. Al generaties lang. Er zijn echter vele andere keuzes op het gebied van oliesoorten die in de keuken te gebruiken zijn. Wij leggen je graag uit welke oliesoorten er nog meer bij het koken, bakken, braden en als basis voor onze recepten te gebruiken zijn, zodat je de variant kan gebruiken welke het beste bij je past.
- Zonnebloemolie
- Olijfolie
- Sojaolie
- Kokosolie
- Frituurolie
- Huttentut olie
- Arachideolie
- Sesamolie
- Wokolie
- Rijstolie
- Maïsolie
- Lijnzaadolie
- Notenolie
- Avocado-olie
- Druivenpitolie
- Koolzaadolie
Zonnebloemolie
Zonnebloemolie kom je steeds weer tegen bij onze easy-to-use recepten. Deze plantaardige olie komt voort uit zonnebloempitten en heeft een milde neutrale smaak. De heldere kleur is goudgeel en kent vele toepassingen in de keuken. Bijvoorbeeld om vlees mee te bakken, maar ook om snel mee te wokken, zoals deze snelle eenpanswok. Een reden dat zonnebloemolie geschikt is voor allerlei kooktechnieken is te danken aan het rookpunt van 232 graden Celsius. Bij het bakken van ingrediënten is het namelijk van belang dat de olie een hoog rookpunt aankan. Zonnebloemolie is wat dat betreft perfect om te verhitten en ideaal om te braden, bakken, frituren en te wokken.
Olijfolie
Olijfolie is in allerlei soorten verkrijgbaar en daarom geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Extra vierge olijfolie is bijvoorbeeld onder meer geschikt om als basis voor een dressing te gebruiken. Deze soort staat bovendien bekend om de lage zuurgraad die garant staat voor een uitstekende kwaliteit. Het rookpunt van extra vierge olie is 180 graden Celsius en daardoor minder geschikt om mee te verhitten. Olijfolie komt voort uit olijven van de olijfboom en de persing bepaalt de kwaliteit. Zo is vierge olie afkomstig van de eerste persing. Milde olijfolie is meer neutraal van smaak en bestaat uit een mix van eerste persing olijfolie en geraffineerde olijfolie. Deze olijfolie is als vervanger van zonnebloemolie te gebruiken, zoals bij de bereiding van Surinaamse nasi met saté.
Sojaolie
Het persen van sojazaadjes leidt tot sojaolie en dit is een plantaardige oliesoort. De kleurloze olie is neutraal van smaak en heeft een hoog rookpunt. Dit maakt sojaolie onder meer geschikt om ingrediënten mee te bakken of te frituren. Een kenmerk van deze olie is dat er sprake is van veel verzadigde en onverzadigde vetzuren.
Kokosolie
Kokosolie is een plantaardige olie die in hoge mate over verzadigde vetzuren beschikt. De olie komt tot stand vanuit de persing van het witte vruchtvlees. Kokosolie is in de keuken op verschillende manieren te gebruiken, zoals om in zoetigheden te verwerken. Daarnaast is kokosolie te gebruiken om gerechten een bijzondere smaak te geven. Bijvoorbeeld om pikante kippenborstfilet uit de oven te maken.
Frituurolie
Frituurolie is perfect om allerlei gerechten mee te maken, zoals voor het frituren van kip. Overigens is frituurolie een verzamelnaam om aan te duiden dat de olie geschikt is om mee te frituren. Doorgaans wordt frituurolie van zonnebloemolie gemaakt.
Huttentut olie
Huttentut olie komt uit Nederland en is een waardige vervanger van olijfolie. De naam Huttentut olie is te danken aan de plant Camelina Sativa. Deze plant heeft geelbloeiende bloemen en maakt onderdeel uit van de kruisbloemenfamilie. Huttentut olie is toe te passen in marinades en salades, maar ook een geweldige smaaktoevoeging voor gerechten.
Arachideolie
Arachideolie staat ook wel bekend als pindaolie. Dit komt omdat de olie uit pinda’s komt. Open je een fles arachideolie dan ruik je een subtiele pindageur. Arachideolie is in het bijzonder geschikt om te roerbakken, maar ook om te frituren. Bijvoorbeeld als je lekkere oliebollen gaat maken.
Sesamolie
Sesamolie is populair in de Aziatische keuken, maar is oorspronkelijk afkomstig van de Afrikaanse sesamplant. Maak je gebruik van sesamolie bij het bereiden van gerechten, dan komt er een typische smaak aan. Deze olie is onder meer perfect om te gebruiken als je ingrediënten gaat roerbakken.
Wokolie
Wokolie kan van verschillende oliesoorten worden gemaakt, zoals van zonnebloemolie. Daarnaast is wokolie ook verkrijgbaar in diverse varianten, zoals met de toevoeging van een bepaalde smaak. Denk maar aan wokolie met knoflook of met kruiden. Deze olie is bestand tegen hoge temperaturen en is geschikt om gerechten te wokken.
Rijstolie
Rijstolie komt voort uit rijstkorrels en meer specifiek uit de zilvervliesjes daarvan. De olie komt vrij door de persingstechniek. De kleur is licht en de smaak is redelijk neutraal. Het is een van de oliesoorten in de keuken die geschikt is om te verhitten. Daarnaast is rijstolie te gebruiken als ingrediënt voor een sladressing of om zelf mayonaise te maken. Dat smaakt lekker bij Frietjes Thuis uit de Vuist.
Saffloerolie
Safloerolie is een minder bekende oliesoort van de saffloerplant, maar is te gebruiken als vervanger voor zonnebloemolie. De smaak is neutraal en het rookpunt is hoog. Een andere benaming voor deze olie is distelolie. Je kan de olie gebruiken om te bakken en om te frituren.
Maïsolie
Maïsolie is een van de oliesoorten die voordelig zijn en voor allerlei toepassingen in de keuken te gebruiken zijn. Je kan met maïsolie van alles doen, zoals wokken of frituren net als bakken, zoals bij de bereiding van dit gerecht en braden. Deze oliesoort behoort tot de zogenoemde kiemolie’s en bevat onder meer vitamine E. De smaak is neutraal en de kleur van de olie is licht en helder. Maïsolie is verder te gebruiken voor dressings, marinades en sauzen.
Lijnzaadolie
De lijnzaadolie komt voort uit de olievlasplant. Na het persen van de zaden ontstaat er een olie met een goudgele tint en kenmerkende smaak. Het lage rookpunt zorgt ervoor dat lijnzaadolie niet echt geschikt is om mee te braden, grillen of te bakken. Lijnzaadolie is het beste koud te gebruiken en bevat onder meer Omega-3 en Omega-6 vetzuren.
Notenolie
Notenolie wordt gemaakt van noten en is in allerlei varianten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld in de vorm van walnotenolie net als de eerder genoemde pindaolie. Notenolies staan bekend om de smaakafgifte en geven gerechten een extra boost. Gebruik notenolie maar eens in een vinaigrette, maar wees wel zuinig, want anders overheerst de smaak.
Avocado-olie
Avocado-olie heft een typerende smaak, maar wel met een zacht karakter. De lichte notensmaak maakt deze olie onder meer geschikt voor het bereiden van een salade. Het is echter ook mogelijk om de olie te gebruiken voor BBQ-gerechten net als om te grillen en te braden. Avocado-olie beschikt namelijk over een hoog rookpunt.
Druivenpitolie
Druivenpitten vormen de basis voor druivenpitolie die als bijproduct voortkomt uit het proces van wijn maken. Druivenpitolie heeft een lichte subtiele smaak en is niet alleen geschikt om mee te bakken, maar ook om koud toe te passen in gerechten. Het aroma van deze lichtgroene olie doet nootachtig aan.
Koolzaadolie
Koolzaad heeft zaadjes en door deze te persen, wordt er olie van gemaakt. Koolzaadolie is geschikt om voedsel in te frituren, want er is sprake van een hoog rookpunt. Overigens is de kleur geel en bevat koolzaadolie weinig verzadigde vetten. De olie is eveneens te gebruiken voor koude toepassingen.
Bekijk hier het overzicht met de maximale temperaturen van de verschillende soorten olie
Soort olie | Verhitten tot |
Zonnebloemolie | 230°C |
Walnotenoli | 160° |
Druivenpitolie | 195°C |
Maïsolie | 200°C |
Frituurolie | 200°C |
Wokolie | 200°C |
Plantaardige olie | 30°C |
Koolzaadolie | 215°C |
Arachideolie | 200°C |
Zonnebloemolie | 225°C |
Saffloerolie | 250°C |
Rijstolie | 260°C |
Olijfolie extra vierge | 165°C |
Sojaolie | 230°C |
Kokosolie | 175°C |
Huttentut olie | 175°C |
Lijnzaadolie | 175°C |
Sesamolie | 210°C |
Olijfolie mild | 180°C |
Avocado- olie ver | 205°C |
Auteur - Sandhia’s Recepten Wij zijn Jay & Sandhia en verrassen je graag met Award Winning Recepten & Producten uit onze gepassioneerde familiekeuken. De gerechten zijn thuis één voor één door ons op authenticiteit ontwikkeld, uitgetest en beoordeeld, en daarna door onze 600.000 fans goedgekeurd. Lees hier ons verhaal, een familiegeschiedenis van 40 jaar. Alle recepten altijd bij de hand hebben? Bestel hier Sandhia’s Recepten Deel 6: beoordeeld met 10 sterren en 800+ reviews.