Hoe kook je rijst?
Rijst is bij veel van onze easy-to-use recepten een belangrijk ingrediënt. Het is om de maaltijd smaakvol te laten zijn belangrijk dat je rijst op de juiste manier kookt. Als de rijst niet goed gekookt is, zijn de korrels nog te hard of juist heel plakkerig. Er zijn uiteraard veel verschillende soorten rijst en het is aan te raden om de bereidingswijze op de verpakking te volgen. Het is daarnaast goed om te weten dat je rijst op verschillende manieren kan koken, zoals in een pan met water, in de magnetron of in een rijstkoker.
Rijst koken in een pan met veel water
Een populaire manier om rijst te koken, is in een pan met ruim water op het fornuis. Voeg wat zout aan het water toe om de rijst smaakvoller te maken. Als het water kookt, voeg je de rijst toe en na acht minuten proef je even of de rijstkorrels al gaar zijn. Het hangt van het type rijst af hoelang het duurt voordat de korrels gaar zijn. Snelkookrijst is wat dat betreft natuurlijk het snelste klaar. Als de rijst gaar is, giet je het water af en laat je de rijst nog even uitdampen met het deksel erop. Inspiratie nodig voor een recept met perfecte gekookte rijst? Maak bijvoorbeeld het recept rijst met tomato garlic shrimps maar eens.
Rijst droog koken met afgestemde hoeveelheid water
Er is nog een manier om rijst te koken in een pan met water. Bij deze methode dien je wel nauwkeurig te zijn met de toevoeging van water. Zo gebruik je voor een kopje rijst anderhalf tot twee kopjes water. Was de rijst bovendien eerst als je deze methode gebruikt en net zolang totdat het water helder is. De rijst kan tegelijk met het water in de pan en als het kookt, draai je het vuur laag om vervolgens tien tot vijftien minuten te wachten. Schep de rijst wel met enige regelmaat om en vergeet niet te proeven of de korrels gaar zijn. Laat daarna de rijst nog enkele minuten staan om te stomen. Deze manier van rijst koken, is onder meer perfect om Surinaamse nasi met saté te maken.
Rijst koken in de magnetron
Rijst koken in de magnetron is gemakkelijk. Je hebt naast rijst en water een magnetronbestendige schaal of bak nodig met een deksel of je gebruikt magnetronbestendige folie. Bij deze bereidingsmethode van rijst koken, is het belangrijk om de hoeveelheid water af te stemmen op de hoeveelheid rijst. Je kan ongeveer tweemaal zoveel water toevoegen als rijst. Daarna verwarm je de inhoud zonder deksel op de hoogste stand en kijk je na tien minuten of bijna al het water is opgenomen.
Handige tip: check of er in de rijst kleine gaatjes zijn te zien waar stoom uitkomt. Als dat niet het geval is dan laat je de rijst nog even wat langer koken. Dek vervolgens de rijst af met het deksel of met magnetronbestendige folie om daarna nog een paar minuten verder te laten stomen in de magnetron. Haal de rijst eruit en neem nog even de tijd om de inhoud afgedekt te laten staan gedurende een paar minuten. Probeer het maar eens uit en maak lekkere gele rijst met Javaanse kip.
Rijst koken in elektrische rijstkoker
Maak je vaak rijstgerechten uit onze gepassioneerde familiekeuken? Overweeg dan om een elektrische rijstkoker aan te schaffen als je deze nog niet hebt. Het is heel gemakkelijk om rijst te koken in een rijstkoker en het leuke is dat het apparaat ook voor andere gerechten te gebruiken is. Bijvoorbeeld voor stoofgerechten net als voor soep. Je gebruikt de rijstkoker om rijst te koken door de rijst toe te voegen en er koud water bij te doen. Daarna druk je op de knop en hoef je er niets meer aan te doen. Behalve natuurlijk de rest van het gerecht klaarmaken, zoals met de bereiding van dit overheerlijke rijstgerecht.
Auteur - Sandhia’s Recepten Wij zijn Jay & Sandhia en verrassen je graag met Award Winning Recepten & Producten uit onze gepassioneerde familiekeuken. De gerechten zijn thuis één voor één door ons op authenticiteit ontwikkeld, uitgetest en beoordeeld, en daarna door onze 600.000 fans goedgekeurd. Lees hier ons verhaal, een familiegeschiedenis van 40 jaar. Alle recepten altijd bij de hand hebben? Bestel hier Sandhia’s Recepten Deel 6: beoordeeld met 10 sterren en 800+ reviews.